Oncologie

Er zijn in Nederland een paar gespecialiseerde ziekenhuizen waar de HIPEC-behandeling wordt aangeboden. De behandeling is een hoog complexe oncologische ingreep, bedoeld voor patiënten met kanker in het buikvlies waarvan de oorsprong is ontstaan in de dikke darm, blinde darm of de eierstokken. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie.

HIPEC

Procedure

Kankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies hadden tot enkele jaren geleden geen kans meer op genezing. Door de HIPEC-procedure kunnen patiënten toch nog worden behandeld. De behandeling start met een grondige inspectie van de buikholte door het chirurgische team. Daarbij wordt de uitgebreidheid van de buikvlieskanker nauwkeurig vastgesteld en onderzocht of alle zichtbare tumoren daadwerkelijk verwijderd kunnen worden. Als dit niet het geval is dan wordt de operatie beëindigd en wordt er geen HIPEC uitgevoerd. Op dat moment zijn de risico’s van de operatie namelijk groter dan de voordelen die een patiënt er van mag verwachten.
HLM 34

Nadat de chirurg alle zichtbare tumoren in de buik heeft verwijderd, is het onvermijdelijk dat microscopisch kleine tumoren en tumorcellen achterblijven. Als deze niet behandeld worden, zullen deze direct na de operatie weer gaan groeien. In dat geval ontstaat de kanker opnieuw. Om deze – voor het menselijk oog onzichtbare – tumorcellen te vernietigen, wordt de buikholte tijdens de operatie gevuld met verwarmde vloeistof waarin zich een hoge dosis chemotherapie bevind. Hiervoor worden verschillende soorten chemotherapie gebruikt die direct in de buikholte worden toegediend. Daardoor komt het rechtstreeks bij de kankercellen, wat de werking vergroot. De chemotherapie wordt plaatselijk toegediend, zodat er nauwelijks medicijnen in de bloedbaan terechtkomen. Zo blijven gezonde organen gespaard en treden er minder bijwerkingen op.

 

Behandeling

De chemotherapie wordt verwarmd tot 41-43 °C omdat bekend is dat warmte de werkzaamheid van de chemotherapie verhoogt. De vloeistof wordt verwarmd door een machine die zowel de vloeistof rondpompt als verwarmt. Het spoelen van de buik duurt afhankelijk van het ziektebeeld en de gebruikte medicijnen 30 tot 90 minuten. De procedure wordt uitgevoerd door een Klinisch Perfusionist die hiervoor speciaal is opgeleid. Hoewel de HIPEC dus slechts een deel van de gehele procedure betreft wordt de term HIPEC wereldwijd gebruikt om de volledige chirurgische behandeling van buikvlieskanker te beschrijven

Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: https://www.hipec.com